ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ




Αρκετές κορυφαίες ελβετικές εταιρείες συνεργάστηκαν με το ναζιστικό καθεστώς για να ενισχύσουν τα κέρδη και να επεκτείνουν τα συμφέροντά τους στη Γερμανία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ICE) που συστάθηκε για να ερευνήσει το παρελθόν της Ελβετίας εν καιρώ πολέμου. 








Αυτό το περιεχόμενο δημοσιεύτηκε στις 30 Αυγούστου 2001.Το ICE ξεχώρισε τις χημικές εταιρείες της Βασιλείας Ciba και Sandoz(τώρα συγχωνευμένες στη Novartis), οι οποίες εφάρμοσαν τις πολιτικές αρυανισμού των Ναζί σε μια προσπάθεια να κερδίσουν προσοδοφόρα συμβόλαια προμήθειας από το Τρίτο Ράιχ.Το ICE κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αφεντικά των χημικών εταιρειών στην Ελβετία «κατείχαν υψηλό επίπεδο λεπτομερούς γνώσης για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στη ναζιστική Γερμανία... [και] ενσωμάτωσαν τις γνώσεις τους... στον οικονομικό τους σχεδιασμό και τις χρησιμοποίησαν ως βάση για τη λήψη αποφάσεων».Όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες κατείχαν εργοστάσια στη Γερμανία μεταξύ 1933 και 1945, καθώς και στην κατεχόμενη από τον πόλεμο Πολωνία, και ήταν σημαντικοί προμηθευτές χημικών, βαφών και φαρμακευτικών προϊόντων για το Τρίτο Ράιχ.Το ICE διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είχαν επίσης εκτεταμένες επαφές μεταξύ των Ναζί:Ο Geigy διατηρούσε ιδιαίτερα καλές σχέσεις ο Claus Ungewitter, ο επίτροπος του Ράιχ για τα χημικά..
Η Roche είχε καλές επαφές με τη Wehrmacht (ένοπλες δυνάμεις)..."Περιγράφεται η καταναγκαστική εργασία.Η έκθεση ξεχώρισε επίσης τις Geigy και Roche για χρήση καταναγκαστικής εργασίας στα εργοστάσιά τους στη Γερμανία. Ανέφερε ότι τουλάχιστον 33 Ολλανδοί και Γάλλοι εργάτες αναγκάστηκαν να εργαστούν για την Geigy μεταξύ 1943 και 1945, ενώ τουλάχιστον 61 αιχμάλωτοι πολέμου και 150 ξένοι εργάτες αναγκάστηκαν να εργαστούν στο εργοστάσιο της Roche.
«Η έκθεση σημειώνει ότι η Roche δεν απασχολούσε Εβραίους ή καταναγκαστικούς εργάτες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης», δήλωσε η Jacqueline Wallach, εκπρόσωπος της Roche.
«Οι καταναγκαστικοί εργάτες που απασχολούνταν ήταν κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και σύμφωνα με την έκθεση τους φέρονταν πάντα με ανθρώπινη μεταχείριση». 
 Σε μια ξεχωριστή έκθεση που επικεντρώνεται στο θέμα της καταναγκαστικής εργασίας, το ICE εστίασε τις έρευνές του σε μια χούφτα άλλες ελβετικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Brown Boveri Cie (τώρα συγχωνευμένη στην ABB), Nestlé, Lonza, Aluminium - Industrie,
ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών ότι είχαν αποκοπεί από τις θυγατρικές τους στη Γερμανία ήταν προφανώς ψευδείς: «Τα ανώτερα στελέχη της μητρικής εταιρείας στην Ελβετία γνώριζαν ότι χρησιμοποιούνταν καταναγκαστική εργασία... Κατά κανόνα δεν ανησυχούσαν ή δεν ανησυχούσαν για η κατάσταση, και όσο διατηρούνταν η παραγωγή, δεν σκέφτονταν να παρέμβουν...» Ωστόσο, η έκθεση κατέστησε σαφές ότι η ανώτερη διοίκηση δεν είχε απαραίτητα τον πλήρη έλεγχο των θυγατρικών τους στη Γερμανία. Αρκετές ελβετικές εταιρείες είχαν παραδεχτεί ότι οι ίδιες ή οι θυγατρικές τους χρησιμοποίησαν δουλεία σκλάβων στη ναζιστική Γερμανία και ορισμένες, μεταξύ αυτών η Nestlé και η ABB, έχουν καταβάλει αποζημίωση.


ΠΗΓΗ:swissinfo.ch





ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ: ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ-ΣΑΒΒΑΣ - ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Ε.ΣΥ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ ΜΑΡΙΤΣΑ - ΡΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΓΗΠΕΔΟ ΗΡΑΚΛΗ ΤΗΛ: 6949134045 eMail: belegris.savvas@gmail.com

instagram:savvas.belegris


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ..ΒΑΛΕ Κ' Ε.ΣΥ. ΤΗΝ ΠΙΝΕΛΙΑ ΣΟΥ!