Σύμβαση Οβιέδο: Το ανθρώπινο σώμα και τα τμήματά του δεν αποτελούν, ως τέτοια, πηγή οικονομικού οφέλους.



                                                       ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΒΙΕΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗ


ΚΕΦΑΛΑΙΟ V Ι: Αφαίρεση οργάνων και ιστών από ζώντες δότες µ ε σκοπό τη μεταμόσχευση

Άρθρο 19: Γενικός κανόνας 1. Η αφαίρεση οργάνων ή ιστών από ζώντα πρόσωπα µ ε σκοπό τη μεταμόσχευση δύναται να διενεργείται αποκλειστικά προς το θεραπευτικό όφελος του λήπτη και στις περιπτώσεις που δεν διατίθενται κατάλληλα όργανα ή ιστοί από αποβιώσαντα πρόσωπα και δεν υφίσταται καμία άλλη εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος συγκρίσιμης αποτελεσματικότητας. 2. Η αναγκαία συναίνεση που προβλέπεται από το άρθρο 5 πρέπει να έχει δοθεί ρητώς και κατηγορηματικώς είτε σε γραπτή μορφή ή ενώπιον επίσημου σώματος.

Άρθρο 20: Προστασία των προσώπων που αδυνατούν να συναινέσουν στην αφαίρεση οργάνου 1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αφαίρεση οργάνου ή ιστού από πρόσωπο που δεν διαθέτει την ικανότητα συναίνεσης κατά το άρθρο 5. 2. Εξαιρετικώς και κατά τις προστατευτικές διατάξεις που ορίζει ο νόμος, δύναται να επιτραπεί η αφαίρεση αναπλαστικού ιστού από πρόσωπο που δεν διαθέτει την ικανότητα συναίνεσης, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις: (i) ∆εν υπάρχει διαθέσιμος συμβατός δότης που διαθέτει την ικανότητα συναίνεσης. (ii) Ο λήπτης είναι αδελφός ή αδελφή του δότη.
7
(iii) Η δωρεά πρέπει να έχει τη δυνατότητα να είναι σωτήριο για τη ζωή του λήπτη. (iv) Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 6 έχει δοθεί ειδικώς και γραπτώς, σύμφωνα µ ε το νόμο και µ ε την έγκριση του αρμόδιου σώματος. (v) ∆εν αντιτίθεται ο πιθανός ενδιαφερόμενος δωρητής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII: Απαγόρευση οικονομικού οφέλους και διάθεση τρήματος του ανθρωπίνου σώματος

Άρθρο 21: Απαγόρευση οικονομικού οφέλους Το ανθρώπινο σώμα και τα τμήματά του δεν αποτελούν, ως τέτοια, πηγή οικονομικού οφέλους.

Άρθρο 22: διάθεση αναιρεθέντος τμήματος του ανθρωπίνου σώματος Όταν κατά τη διάρκεια επέμβασης αφαιρείται οποιοδήποτε τμήμα του ανθρώπινου σώματος, επιτρέπεται η αποθήκευση και χρησιμοποίησή του για σκοπούς άλλους από αυτούς για τους οποίους αφαιρέθηκε, μόνον εφόσον αυτό γίνεται σύμφωνα µε τις διαδικασίες που αφορούν στην πρέπουσα ενημέρωση και συναίνεση.

Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟ ΑΙΜΑ  (ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ)  ΟΜΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΔΙΟΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΕΡΔΗ, ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΥΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.


ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ: ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ-ΣΑΒΒΑΣ - ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Ε.ΣΥ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ ΜΑΡΙΤΣΑ - ΡΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΓΗΠΕΔΟ ΗΡΑΚΛΗ ΤΗΛ: 6949134045 eMail: belegris.savvas@gmail.com

instagram:savvas.belegris

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ..ΒΑΛΕ Κ' Ε.ΣΥ. ΤΗΝ ΠΙΝΕΛΙΑ ΣΟΥ!