ΚΑΡΤΕΛ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ.'ΚΑΙ Η ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΑΚΙΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

 









ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ,ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΙΝ ΔΙΟΤΙ ΜΑΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ "ΚΑΡΤΕΛ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ".




Σφραγίδα και επιστολόχαρτο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 1999
WWW.USDOJ.GOV
AT
(202) 514-2007
TDD (202) 514-1888

Η F. HOFFMANN-LA ROCHE ΚΑΙ Η BASF ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΡΕΚΟΡ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΡΤΕΛ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Η
F. HOFFMANN-LA ROCHE ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δολλάρια, το
υψηλότερο ποινικό πρόστιμο ΠΟΤΕ

Το ελβετικό στέλεχος συμφωνεί να παραδεχθεί την ενοχή του και να εκτίσει φυλάκιση στις ΗΠΑ


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, DC -- Ένας ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός, η F. Hoffmann-La Roche Ltd συμφώνησε σήμερα να παραδεχθεί την ενοχή του και να πληρώσει ένα ποινικό πρόστιμο ρεκόρ 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την καθοδήγηση μιας παγκόσμιας συνωμοσίας για την αύξηση και τον καθορισμό τιμών και την κατανομή μεριδίων αγοράς για ορισμένες βιταμίνες που πωλούνται στο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. 
Μια γερμανική εταιρεία, η BASF Aktiengesellschaft, θα παραδεχθεί επίσης ένοχη και θα πληρώσει πρόστιμο 225 εκατομμυρίων δολαρίων για το ρόλο της στην ίδια αντιμονοπωλιακή συνωμοσία, δήλωσε το υπουργείο.

Σε ξεχωριστές ποινικές υποθέσεις που κατατέθηκαν σήμερα στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Ντάλας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τις εταιρείες ότι συνωμότησαν για να καθορίσουν, να αυξήσουν και να διατηρήσουν τις τιμές και να κατανείμουν τους όγκους πωλήσεων βιταμινών που πωλήθηκαν από αυτές και άλλους ανώνυμους συνεργάτες εταιρείες στις ΗΠΑ και αλλού. Οι υποθέσεις ισχυρίζονται επίσης ότι οι εταιρείες διέθεσαν συμβόλαια για προμίγματα βιταμινών για πελάτες σε όλες τις ΗΠΑ και νοθεύτηκαν τις προσφορές για αυτές τις συμβάσεις.

Η συνωμοσία διήρκεσε από τον Ιανουάριο του 1990 έως τον Φεβρουάριο του 1999 και επηρέασε τις βιταμίνες που χρησιμοποιούνται συνήθως ως συμπληρώματα διατροφής ή για τον εμπλουτισμό της ανθρώπινης τροφής και των ζωοτροφών -- βιταμίνες Α, Β2, Β5, C, Ε και Βήτα Καροτίνη. Τα προμίγματα βιταμινών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό των δημητριακών πρωινού και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάστηκαν επίσης από τη συνωμοσία, ανέφερε το υπουργείο.

«Αυτές οι διώξεις αποδεικνύουν ότι δεν θα επιτρέψουμε στα διεθνή καρτέλ να λεηλατούν τους Αμερικανούς καταναλωτές στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία μας», δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας Τζάνετ Ρένο. «Όσοι εμπλέκονται επί του παρόντος ή σκέφτονται παρόμοια συμπεριφορά θα πρέπει να λάβουν υπόψη το υψηλό κόστος της σύλληψης. Τα 500 εκατομμύρια δολάρια δεν είναι μόνο πρόστιμο ρεκόρ σε μια υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, αλλά είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει λάβει ποτέ το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε οποιαδήποτε ποινική υπόθεση. "

Το Τμήμα κατηγόρησε επίσης σήμερα τον Δρ. Kuno Sommer, πρώην Διευθυντή Παγκόσμιου Μάρκετινγκ, Hoffmann-La Roche Vitamins and Fine Chemicals Division, για συμμετοχή στο καρτέλ βιταμινών και για ψέματα στους ερευνητές του Τμήματος το 1997 σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τη συνωμοσία. Ο Δρ. Sommer, ένας Ελβετός πολίτης, συμφώνησε να υποβληθεί στη δικαιοδοσία του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στο Ντάλας, να δηλώσει ένοχος και για τις δύο κατηγορίες, να εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών και να πληρώσει πρόστιμο 100.000 δολαρίων.

«Αυτή η συνωμοσία έχει επηρεάσει περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια εμπορίου σε προϊόντα που βρίσκονται σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό», δήλωσε ο Joel I. Klein, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, υπεύθυνος για την Αντιμονοπωλιακή Διεύθυνση του Υπουργείου. «Κατά τη διάρκεια της συνωμοσίας, σχεδόν κάθε Αμερικανός καταναλωτής πλήρωσε τεχνητά διογκωμένες τιμές για βιταμίνες και τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνες, προκειμένου να τροφοδοτήσει την απληστία αυτών των κατηγορουμένων και των συνωμότων τους που καρπώθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα έσοδα».

Συμπεριλαμβανομένων των σημερινών υποθέσεων, υπήρξαν εννέα διώξεις στην εν εξελίξει έρευνα της παγκόσμιας βιομηχανίας βιταμινών και η τελευταία από μια σειρά διεθνών υποθέσεων συνωμοσίας που κατατέθηκε από το Τμήμα Αντιμονοπωλιακών Υποθέσεων του Τμήματος τα τελευταία χρόνια. Η Hoffmann-La Roche, η BASF και ο Sommer συνεργάζονται με την έρευνα.

Το Τμήμα επιβεβαίωσε επίσης την ανακοίνωση της Rhone-Poulenc, SA, της Γαλλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, ότι συνεργάζεται με την έρευνα στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Επιείκειας της Διεύθυνσης Αντιμονοπωλιακών Υποθέσεων. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Επιείκειας, μια εταιρεία μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για προστασία από ποινική δίωξη εάν αναφέρει οικειοθελώς τη συμμετοχή της σε έγκλημα και πληροί ορισμένα άλλα κριτήρια.

"Η συνεργασία του Rhone Poulenc, μαζί με τις πληροφορίες που δόθηκαν από άλλους, οδήγησαν απευθείας στις κατηγορίες που κατατέθηκαν σήμερα και στην απόφαση των κατηγορουμένων να μην αμφισβητήσουν τις κατηγορίες και να συνεργαστούν με την έρευνά μας", δήλωσε ο Gary R. Spratling, ο αντιμονοπωλιακός τομέας Αναπληρωτής Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα για την ποινική επιβολή. «Η Rhone Poulenc συνωμότησε με τη Hoffmann-La Roche και τη BASF, αλλά οι πληροφορίες που παρείχε ο Rhone Poulenc ήταν ό,τι χρειαζόταν η Μεραρχία για να σπάσει τη μεγαλύτερη αντιμονοπωλιακή συνωμοσία που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα». Ο Spratling είπε επίσης ότι όταν η Hoffmann-La Rouche και η BASF αποφάσισαν να προχωρήσουν και να αποδεχτούν την ευθύνη για τις ενέργειές τους, η καθεμία παρείχε ένα επίπεδο συνεργασίας τίποτα λιγότερο από υποδειγματικό.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Hoffmann-La Roche και η BASF συμφώνησαν με τους άλλους μεγάλους κατασκευαστές βιταμινών στον κόσμο να καταστείλουν και να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό στις ΗΠΑ και αλλού. Οι ποινικές υποθέσεις κατηγορούν τους Hoffmann-La Roche, BASF και Sommer, με συνωμότες που δεν κατονομάζονται:

  • Συμφώνησε να καθορίσει και να αυξήσει τις τιμές για τις βιταμίνες A, B2, B5, C, E, τη βήτα καροτίνη και τα προμίγματα βιταμινών.
  • Συμφώνησε να κατανείμει τον όγκο των πωλήσεων και τα μερίδια αγοράς τέτοιων βιταμινών·
  • Συμφώνησε να κατανείμει τις συμβάσεις για την προμήθεια προμιγμάτων βιταμινών σε πελάτες στις ΗΠΑ, νοθεύοντας τις προσφορές για αυτές τις συμβάσεις· και,
  • Συμμετείχε σε συναντήσεις και συνομιλίες για την παρακολούθηση και την επιβολή της τήρησης των συμφωνημένων τιμών και μεριδίων αγοράς.

Η διπλή ποινική υπόθεση εναντίον του Sommer τον κατηγορεί ότι συμμετείχε στην ίδια συνωμοσία βιταμινών και είπε ψέματα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης παρέχοντας ψευδείς, εικονικές και δόλιες πληροφορίες στους ερευνητές όταν ανακρίθηκε για τη συνωμοσία βιταμινών.

Ο Klein είπε, "Η δίωξη του Δρ. Sommer θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι τα ξένα σύνορα δεν θα χρησιμεύσουν ως καταφύγιο από τη δίωξη για άτομα που συνωμοτούν για να κλέψουν από επιχειρήσεις και καταναλωτές των ΗΠΑ. Εκείνοι που λένε ψέματα, εμποδίζουν και προσπαθούν να συγκαλύψουν Η αλήθεια στις έρευνές μας θα διωχθεί και θα τιμωρηθεί και για αυτά τα εγκλήματα».

Οι κατηγορούμενοι και στις τρεις υποθέσεις κατηγορούνται για παραβίαση του Άρθρου Ένα του νόμου Sherman, ο οποίος επιφέρει μέγιστο πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων για εταιρείες και μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο 350.000 δολαρίων για άτομα.

Ο Sommer κατηγορήθηκε επίσης για την παροχή ψευδών δηλώσεων σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, για παραβίαση του 18 USC § 1001, που επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 250.000 $.

Το μέγιστο πρόστιμο τόσο για εταιρείες όσο και για ιδιώτες μπορεί να αυξηθεί στο διπλάσιο του κέρδους που προέρχεται από το έγκλημα ή στο διπλάσιο της ζημίας που υπέστησαν τα θύματα του εγκλήματος, εάν κάποιο από αυτά τα ποσά είναι μεγαλύτερο από το νόμιμο μέγιστο πρόστιμο.

Κατά την επιβολή της ποινής, το δικαστήριο θα καθορίσει την κατάλληλη ποινή που θα επιβληθεί σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές Καταδίκης των Η.Π.Α. και εάν θα αποδεχτεί τις συμφωνίες ένστασης και θα επιβάλει τις συμφωνημένες ποινές. Τα δολάρια που λαμβάνονται από αυτό το πρόστιμο θα κατατεθούν στο Ταμείο Θυμάτων Εγκλήματος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παροχή οικονομικής αποζημίωσης και άμεσων υπηρεσιών σε θύματα εγκληματικών πράξεων και εκπαίδευσης και τεχνικής βοήθειας για συνηγόρους θυμάτων, επαγγελματίες της ποινικής δικαιοσύνης και συνεργαζόμενους επαγγελματίες σε όλη τη χώρα. Το ταμείο υποστηρίζεται από πρόστιμα που καταβάλλονται από ομοσπονδιακούς εγκληματίες, όχι από φορολογούμενους, και διαχειρίζεται το Γραφείο για τα Θύματα του Εγκλήματος (OVC).

Οι τρεις υποθέσεις είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διεξάγεται από το Επιτόπιο Γραφείο του Αντιμονοπωλιακού Τμήματος του Ντάλας και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών στο Ντάλας.

###


99-196



ΠΗΓΗ:




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ..ΒΑΛΕ Κ' Ε.ΣΥ. ΤΗΝ ΠΙΝΕΛΙΑ ΣΟΥ!