Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΕΚΡΥΠΤΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗΣ.








 Απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της 7ης Μαρτίου 2019 – Tweedale κατά EFSA

(Υπόθεση T-716/14)1

[Πρόσβαση σε έγγραφα – Κανονισμός (ΕΚ) 1049/2001 – Έγγραφα σχετικά με τις μελέτες τοξικότητας που καταρτίσθηκαν κατά την ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας γλυφοσάτη – Μερική άρνηση παροχής πρόσβασης – Εξαίρεση σχετική με την προστασία των εμπορικών συμφερόντων – Υπερισχύον δημόσιο συμφέρον – Κανονισμός (ΕΚ) 1367/2006 – Έννοια των πληροφοριών που αφορούν εκπομπές στο περιβάλλον]

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγων: Anthony C. Tweedale (Βρυξέλλες, Βέλγιο) (εκπρόσωπος: B. Kloostra, δικηγόρος)

Καθής: Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) (εκπρόσωποι: D. Detken, J. Tarazona, C. Pintado και B. Vagenende, επικουρούμενοι αρχικώς από τους R. van der Hout και A. Köhler, στη συνέχεια από τους R. van der Hout και C. Wagner, δικηγόρους)

Παρεμβαίνον υπέρ του προσφεύγοντος: Βασίλειο της Σουηδίας (εκπρόσωποι αρχικώς A. Falk, C. Meyer Seitz, U. Persson, N. Otte Widgren, E. Karlsson και L. Swedenborg, στη συνέχεια A. Falk, C. Meyer-Seitz, H. Shev, L. Swedenborg και F. Bergius)

Αντικείμενο

Προσφυγή δυνάμει του άρθρου 263 ΣΛΕΕ με αίτημα τη μερική ακύρωση της απόφασης της EFSA, της 16ης Οκτωβρίου 2017, για την κατάργηση και αντικατάσταση της απόφασης της 30ής Ιουλίου 2014 και για την παροχή μερικής πρόσβασης σε δύο μελέτες τοξικότητας σχετικά με τη δραστική ουσία γλυφοσάτη, οι οποίες καταρτίσθηκαν κατά τη διαδικασία για την ανανέωση της έγκρισης της εν λόγω δραστικής ουσίας βάσει του κανονισμού (ΕΚ) 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά και την κατάργηση των οδηγιών 79/117/ΕΟΚ και 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ 2009, L 309, σ. 1).

Διατακτικό

Το Γενικό Δικαστήριο αποφασίζει:

1)    Ακυρώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), της 16ης Οκτωβρίου 2017, για την κατάργηση και αντικατάσταση της απόφασης της 30ής Ιουλίου 2014 και για την παροχή μερικής πρόσβασης σε δύο μελέτες τοξικότητας σχετικά με τη δραστική ουσία γλυφοσάτη, οι οποίες καταρτίσθηκαν κατά τη διαδικασία για την ανανέωση της έγκρισης της εν λόγω δραστικής ουσίας, κατά το μέρος που με την απόφαση αυτή η EFSA αρνήθηκε να επιτρέψει τη γνωστοποίηση ολόκληρων των ως άνω μελετών, με εξαίρεση τα ονόματα και τις υπογραφές των μνημονευόμενων σε αυτές προσώπων.

2)    Η EFSA φέρει τα δικαστικά έξοδά της, καθώς και τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκε ο Anthony Tweedale.

3)    Το Βασίλειο της Σουηδίας φέρει τα δικαστικά έξοδά του.

____________

1 EE C 448 της 15.12.2014.




ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΑΠ ΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ  ΣΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ  ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΗ ΠΛΕΟΝ ΛΟΓΩ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΥΒΡΙ ΔΛΔ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.
ΟΜΩΣ ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΥΠΟΧΘΩΝΙΑ  ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗΣ 
ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ...








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ..ΒΑΛΕ Κ' Ε.ΣΥ. ΤΗΝ ΠΙΝΕΛΙΑ ΣΟΥ!